Rabu, 15 Jun 2011

Asas Pengiraan Bahan

PENGIRAAN BATA

Formula Pengiraan Bata :
Cari keluasan tembok iaitu = Panjang tembok x tinggi tembok

Contoh 1 Ikatan Stretcher( lihat rajah A) Panjang 5m dan tinggi 3m
= 5 m x 3 m
= 15m²

= 15 m x 60 biji/ketul ( 1 m² bersamaan 60 biji bata untuk ikatan Stretcher)
Jumlah bata = 900 ketul

Pengiraan Mortar ( Bancuhan 1 : 4)

Ada dua kaedah pengiraan mortar iaitu :

iBerpandukan bilangan bata = 900 ketul x 0.5/1000 = 0.45 m³

ii.Berpandukan keluasan tembok = 15 m² x 0.03 = 0.45 m³

Simen = 1/5 x 0.45m³ = 0.09 m³

Dalam kiraan beg/kampit = 0.09 m³ x 28.25 bag/kampit = 2.5 bag

Pasir = 4/5 x 0.45 m³ = 0.36 m³


IKATAN STRETCHER / SISI BATA (1/2 BATA TEBAL)

PENGIRAAN BATA :

Fornula Pengiraan Bata :
Cari keluasan tembok iaitu = Panjang tembok x tinggi tembok

Contoh 2.

Ikatan English ( lihat Rajah B) = Panjang 5m dan tinggi 3m

= 5 m x 3 m
= 15m²

= 15 m x 120 biji/ketul ( 1 m² bersamaan 120 biji bata untuk ikatan 1 bata tebal)

Jumlah bata = 1800 ketul


Pengiraan Mortar ( Bancuhan 1 : 4)

Ada dua kaedah pengiraan mortar iaitu :

iBerpandukan bilangan bata = 1800 ketul x 0.5/1000 = 0.90 m³

ii.Berpandukan keluasan tembok = 15 m² x 0.06 = 0.90 m³

Simen = 1/5 x 0.90m³
= 0.18 m³
Dalam kiraan beg/kampit = 0.18 m³ x 28.25 bag/kampit
= 5 bag
Pasir = 4/5 x 0.90 m³
= 0.72 m³


KERJA-KERJA MELEPA
FORMULA : Panjang x Lebar
25 m x 3 m
75 m²

Ketebalan lepaan 19 mm

= 75 m² x 0.019mm

Jumlah Mortar = 1. 43 M³

Jumlah Simen = 1.43 M³ x 1/5
= 0.286 M³

Kiraan dalam beg/kampit 0.286 x 28.25
8 beg/kampit

Jumlah Pasir = 1.43 m³ x 4/5
= 1.14m³


KERJA-KERJA JUBIN

FORMULA PENGIRAAN JUBIN : LUAS KAWASAN LUAS ÷ JUBIN


Contoh 1: Juka saiz jubin 300 mm x 300 mm
Luas Kawasan = panjang x lebar
= 25 m x 3 m
= 75 M²

Luas Jubin = 300mm x 300mm
= 0.300 m x 0.300 m
= 0.09 m²

Bilangan Jubin = 75 m² ÷ 0.09 m²
= 834 keping


KIRAAN MORTAR PELEKAT (MORTAR BED)

FORMULA : Panjang x Lebar
25 m x 3 m
75 m²

Ketebalan mortar 20 mm
= 75 m² x 0.020mm
Jumlah Mortar = 1.5 M³

Jumlah Simen = 1.5 M³ x 1/5
= 0.30 M³

Kiraan dalam beg/kampit = 0.30x 28.25
= 8.5 beg/kampit

Jumlah Pasir = 1.5 m³ x 4/5
= 1.2 m³


KIRAAN PELEKAT ADHESIVE

FORMULA :Panjang x Lebar
= 25 m x 3 m
= 75 m²

Ketebalan adhesive 5 mm
= 75 m² x 0.005m
Jumlah Mortar = 0.37 M³


PENGIRAAN ISIPADU KONKRIT
FORMULA = Panjang x Lerbar x Tinggi
= 15 m x 5 m x 1 m
Isipadu konkrit = 75 m³

( Nisbah Bancuhan 1:2:4 )

Jumlah simen = 1/7 x 75 m³
= 10.72 m³
Kiraan Dalam Beg/Kampit = 10.72 x 28.25 beg/kampit
= 303 bag/kampit

Jumlah Pasir = 2/7 x 75 m³
= 21.43 m³

Jumlah Batu = 2/7 x 75 m³
= 42.86 m³


KAEDAH PENGIRAAN ATAP
Luas kawasan ÷ Luas Atap = Bilangan Atap (keping)

Contoh Pengiraan:

Luas Kawasan = 15m x 5m
= 75 m²
= 75 m² bersamaan 807 k²

Bilangan Atap = 807 k ² ÷1 k²
= 807 keping


Nota:
Anggaran Pingiraan

a) 1m3 simen = 28.25/bag
b) 1 m² bersamaan 10.76 k²)

58 ulasan:

  1. ada cara pengiraan mudah untuk structural formwork?

    BalasPadam
  2. Macam mn nk bt pengiraan mudah isipadu pad footing untuk order.. nak bt penambahan berapa m3 bg waste yang akan terjadi apabila kerja konkrit dilakukan?

    BalasPadam
  3. Good job..thanks for the info

    BalasPadam
  4. salam tuan,,di mana boleh saya lihat gambarajah seperti di atas? cth gambarajah a?

    BalasPadam
  5. Salam tuan, boleh saya tahu untuk 1m2 berapa bag simen yang digunakan? T.q.

    BalasPadam
  6. bagaimana hendak Kira Pasir pada muatan lorry dalam kiraan ton

    BalasPadam
  7. alhamdulillah, thanks for the info

    BalasPadam
  8. salam tuan..yg jumlah batu tu 4/7x 75m2 kan..bhgian isipadu konkrit..bkn 2/7 kan??

    BalasPadam
  9. Saya kontraktor tukang rumah ..jika anda bercadang Nak bina rumah baru atau ubahsuai rumah,, saya boleh bantu anda atau call saya utk sebutharga area lembah klang dan lain lain tempat pun boleh..016-3667546 rizad.

    BalasPadam
  10. Assala mualaikum mcm mn kira atap

    BalasPadam
  11. Assalam.. Kalau lantai rumah 20 kaki d
    X 30 kaki, berapa jumlah konkrit yang diperlukan?

    BalasPadam
  12. Assalam.. Kalau lantai rumah 20 kaki d
    X 30 kaki, berapa jumlah konkrit yang diperlukan?

    BalasPadam
  13. Assalam.. Kalau lantai rumah 20 kaki d
    X 30 kaki, berapa jumlah konkrit yang diperlukan?

    BalasPadam
  14. Assalam.. Kalau lantai rumah 20 kaki d
    X 30 kaki, berapa jumlah konkrit yang diperlukan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy cuba kirakan (kalau salah sila betulkan)
      1'= 304.8mm
      Jadi keluasan tuan =
      (20'× 304.8mm)× (30'×304.8mm) = 6096mm × 9144mm = 6.096m x 9.144m = 55.74m2
      Katakan ketebalan lantai tuan 100mm = 0.1m( +- 4") jadi isipadunya
      》 55.74m2 x 0.1m = 5.74m3 ( meter cube)
      Mnkin boleh lebihkan % wastage berdasarkan pengalaman tuan.
      Sekian.
      (Sila betulkan kalau salah)

      Padam
    2. Saya tukang kayu,saya nak taya, bagaimana caranya luasya dan panjangnya,dengan menggunakan excel

      Padam
    3. Saya tukang kayu,saya nak taya, bagaimana caranya luasya dan panjangnya,dengan menggunakan excel

      Padam
  15. bagus saudara kita ni. perkongsian yg baik

    BalasPadam
  16. perkongsian sangat berguna...semoga ilmu yang dikongsikan menjadi bekalan di sana....terima kasih tuan

    BalasPadam
  17. perkongsian sangat berguna...semoga ilmu yang dikongsikan menjadi bekalan di sana....terima kasih tuan

    BalasPadam
  18. Salam tuan.ad x pengraan utk tanaga kerja?trma ksih

    BalasPadam
  19. Salam tuan.ad x pengraan utk tanaga kerja?trma ksih

    BalasPadam
  20. Salam Tuan, Biasa berapa upah tukang pasang bumbung dan siling tuan

    BalasPadam
  21. salam encik.. boleh saya cara pengiraan "costing' rumput untuk cerun bukit (tembok penahan).

    BalasPadam
  22. Assalamualaikum..saya kontraktor bina rumah mampu milik...pihak kami bina rumah ikut bajet anda...jika anda memerlukan khidmat saya boleh hubungi atau wasap 0196373238

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf,saya nak taya,sya tukang kayu,bagaimana caraya mengira hasil kerja saya,bagaiman mencari luasya,panjangnya,dan mengaliya,dan mendapatkan hasilnya,dengan menggunakan mikrososof Excel tolong bang

      Padam
    2. Saya mau mencoba mengira dengan komputer,Tpi saya belum tau rumusy,biar say gak slalu di bohongi sama orang atasan saya

      Padam
    3. Saya mau mencoba mengira dengan komputer,Tpi saya belum tau rumusy,biar say gak slalu di bohongi sama orang atasan saya

      Padam
    4. Maaf,saya nak taya,sya tukang kayu,bagaimana caraya mengira hasil kerja saya,bagaiman mencari luasya,panjangnya,dan mengaliya,dan mendapatkan hasilnya,dengan menggunakan mikrososof Excel tolong bang

      Padam
  23. assalam tuan....saya budak baru nak pasang jubin lantai saiz 2x2 keluasan dalam 1000 kaki berapa jumlah jubin yang kita nak guna terima kasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. http://www.calculator.net/tile-calculator.html?tilewidth=16&tilewidthunit=inch&tilelength=16&tilelengthunit=inch&totalarea=&totalareaunit=foot&totalwidth=20&totalwidthunit=foot&totallength=0&totallengthunit=foot&gapsize=0&gapsizeunit=cm&x=69&y=23

      Padam
    2. 1000 bahagi 4 dapat 250 keping 4 ITU adalah hasil Dari 2 X dua kaki

      Padam
    3. 250 keping .1000 bahagi 4

      Padam
  24. Simen 360 kpg size 16*16 bape banyak simen utk 610 sqf??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anggaran Jumlah simen diperlukan* utk psg tiles 16*16 keluasan 610sqf??

      Padam
  25. Dapatkan konkrit & bekalan bahan2 binaan dengan harga berpatutan & berkualiti.
    Sila klik : http://crusherrunpasirpremixtarbahan2binaan.wasap.my

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam tuan.bole bagi no telepon.saya tak bole klik link wassap tuan ni

      Padam
  26. macamana nak kira batang siling untuk buat siling biling keluasan 20'x10'?

    BalasPadam
  27. Macam mana skop pengiraan anggaran penggunaan batu crashuran untuk penaburan jalan sepanjang 200mx3.5mx0.100mm

    BalasPadam
  28. Pengorbanan tukang bersabar kaki pengorbanan konkrit bersabar meter pengorbanan pasir Dan Batu Dalam ela. Kesukaran kiraan pasir untuk plaster menjadi terlalu sukar Kalu ketebalan 0.75 inci tolong kirakan untuk 100 kaki persegi

    BalasPadam
  29. Cara pengiraan Yang dipakai.1 ela 27 kaki.darab 144 dapat untuk 1944 inci persegi klu ketebalan untuk 2 permulaan luart Dan dalam

    BalasPadam
  30. Klu Ada orang tolong kirakan pasir halus untuk palaster silakan Kira untuk 200 kaki persegi 100 X2 luar Dan dalam

    BalasPadam
  31. Sebelum belajar kira Bahan binaan kena belajar Kira Luas Dan isipadu Dan Guna kaedah campur Tolak bahagi Dan Ganda dua Dan punca Ganda dua

    BalasPadam
  32. Salam
    Nak tanya. Knp jumlah simen dan pasir perlu darab 1/5 & 4/5? Adakah tu formula dia? @ mmg ada 1 angkatap khas bg diatas?

    BalasPadam
  33. Klu sya nak konkrit 60x60 feet,ketebalan 6 inci berapa lori kontkrit yg kene sya oder

    BalasPadam
  34. Saya nak tanya kalau keluasan 19.66m3 berapa kah simen yang digunakan jika nisbah 1:2:4.

    BalasPadam
  35. Jika 1 bag simen berapakah m3 yang dihasilkan

    BalasPadam