Ahad, 17 Januari 2010

Simen

TAJUK: SIMEN

TUJUAN:

PENERANGAN

1.Simen merupakan bahan komponen yang utama dalam proses membuat mortar. Terdapat pelbagai jenis simen yang digunakan di tapak-tapak pembinaan mengikut keperluan dan kesesuaiannya. Kebiasannya dibekalkan dalam bag-bag yang beratnya tidak melebi 50 kg bagi kemudahan pengangkutan.

2.Simen diperbuat daripada tanah liat dan batu kapur dan diadunkan mengikut kadar yang tertentu. Simen biasanya digunakan untuk kerja-kerja konkrit, menerap bata, lepaan dan lain-lain.

3.Proses pembekuan dan pengerasan simen adalah hasil dari pembentukan sebatian kimia yang kompleks terjadi sebaik sahaja ianya dicampurkan. Proses ini dipanggil hadrasi (hydration)


Jenis-Jenis Simen
1.Simen Portland Biasa – dihasilkan dengan proses pembakaran yang terkawal. Bahan tanah liat dan kapur yang menjalani proses pembakaran itu akan menjadi hangus. Campuran bahan gypsum dibuat mengikut nisbah tertentu utuk mengawal masa bekunya. Simen jenis ini begitu meluas digunakan untuk membuat motar dan konkrit.

2.Simen Portland Cepat Keras – Dibuat lebih halus dari simen-simen yang lain untuk mendapatkan kekuatan yang maksimum dan akan cepat mengeras dalam cuaca yang sejuk serta lembap. Sesuai untuk kegunaan di kawasan yang basah serta berair.

3.Simen Penghalang Sulfat – lebih praktikal digunakan di kawasan yang berair dan mengandungi garam atau asid sulfuric untuk menjamin kekuatan konkrit yang akan digunakan kerana ia menghalang tindakan sulfat.

4.Simen Warna – Digunakan dalam kerja-kerja hiasan pada sambungan bata, permukakan lantai, lepaan tembok dan kegunaan lain yang difikirkan sesuai. Hendaklah disimpan berasingan dari simen-simen yang lain untuk mengelak dari percampuran warna. Ia terdiri dari pelbagai warna seperti coklat, putih, hitam, hijau, biru, kuning dan sebagainya.

5.Simen Alumina Tinggi – diperbuat dari hasil campuran kapur dan bahan galian yang megandungi galian aluminium melalui proses pembekuan yang lambat dan ia lebih keas dari simen cepat keras. Sesuai untuk kawasan yang banyak sulfat tetapi ianya tidak sesuai pada tempat yang panas dan perlu dibasahkan selama 24 jam untuk mendapatkan mutu konkrit yang baik.

6.Simen Rendah Haba – Konkrit yang menggunakan simen jenis ini akan mengeluarkan wap panas secara perlahan-lahan dan dapat mengurangkan keretakan yang berlaku pada sesuatu ketika pada pembinaan empangan dan tembok penahan.

7.Simen Hidrophobik – mempunyai sifat yang kurang menyerap air. ia digunakan di tempat tempat yang basah dan lembap, dan selalunya dibancuh dengan menggunakan mesin supaya campurannya baik dan sebati.

8.Jenis-jenis simen yang lain termasuk

a.Wall crete – untuk membuat lepa.

b.Simen ceramic /Adhesive( simen pelekat ) untuk memasang jubin, 'garden stone',genting dan lain-lain kerja yang sesuai,

c.Pada masa sekarang terdapat juga simen untuk membuat konkrit ringan (light weight concrete)


Cara Menyimpan Simen

Simen ialah bahan yang mudah keras, jika bercampur dengan air. Oleh itu bahan-bahan tersebsut perlu diberi penjagaan yang baik sebelum ia digunakan atau selepas digunakan terutamanya semasa berada di tapak bina. Bagi projek yang kecil, simen-simen tidaklah perlu disimpan di dalam stor yang besar. Memadailah disimpan ditempat yang lapang berpandukan kaedah berikut:

1.Sediakan papan lapik dan pastikan ia kering.

2.Jarak papan lapik dengan paras tanah hendaklah ditinggikan
sekurang-kurangnya 150 - 230mm bagi mengelak kelembapan atau basah.

3.Jarak 300 mm daripada dinding gudang.

4.Susun beg simen rapat-rapat.

5.Beg simen hendaklah disusun tidak melebihi 12 lapisan untuk memudahkan kerja menyusun dan mengambil simen semasa kerja dijalankan.

6.Bahagian tepi disusun rendah dari yang ditengah.

7.Pastikan simen-simen digunakan dengan segera bagi projek kecil untuk mengelakkan kerosakan.

8.Jika tempat simpanan tidak berbumbung, simen-simen mestilah ditutup dengan kain plastic.

Ujian Bagi Simen

Ada terdapat beberapa kaedah untuk menguji simen.

1.Dirasa dengan tangan – simen yang baik dan boleh digunakan, bebentuk serbuk dan tidak berketul-ketul.

2.Lebih tepat – dibancuh dengan air hingga pekat. Dilepekkan diatas cermin dan dirata dengan sudip. Kemudian ianya direndam di dalam air selama 24 jam. Sekiranya simen itu retak dan tidak mengeras, keputusannya simen itu tidak sesuai digunakan.

Pasir

TAJUK: PASIR

TUJUAN:
Pelatih yang berjaya menamatkan modul ini boleh kenalpasti bahan untuk membancuh mortar dengan menggunakan peralatan serta boleh menerap batu-bata dan lain-lain kerja yang bekaitan menurut spesifikasi yang ditetapkan dengan menggunakan perkakas dan peralatan yang betul supaya mutu kerja dapat dihasilkan mengikut piawaian dan standard yang diperlukan.

PENERANGAN
Pasir dikelaskan sebagai pasir lombong atau pasir sugai. Jangan gunakan pasir laut kerana ia akan mengeluarkan kekat (scum) diatas permukaan dinding.


Pasir Lombong

1.Adalah pasir yang digali dari lombong. Pasir ini banyak digunakan dan boleh dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu pasir halus dan pasir kasar.

a.Pasir halus – mengandungi sedikit tanah adalah sesuai untuk mengikat bata apabila dibancuhkan dengan pasir dari sungai dan simen. Bancuhan ini menghasilkan mortar yang berplastik dan mudah melekat.

b.Pasir kasar tidak sesuai digunakan untuk membancuh mortar. Ia lebih sesuai digunakan dalam kerja konkrit dan membuat bongkah.

2.Mutu pasir lombong boleh dipertingkatkan dengan membersihkan kandungan tanahnya dengan air.


Pasir sungai

1.mutunya baik jika tidak mengandungi kekotoran. Bancuhan mortar atau konkrit dengan pasir sungai sahaja adalah susah dikerjakan. Oleh itu, sejenis bahan yang dinamakan pemudah-adun (plasticizer) kadang-kadang digunakan untuk menambahkan kesenangan kerja dalam kerja-kerja bagi mortar atau konkrit itu.

2.Jika bahan ini tidak digunakan, bancuhan mortar akan memerlukan lebih banyak simen untuk mendapatkan kesenangan kerja yang sama.


Pasir pantai laut

1.Pasir yang didapati dari pantai laut aalah tidak sesuai digunakan kerana pasir ini mengandungi garam yang akan menyebabkan keadaan peroi pada peermukaan bangunan yang menggunakannya.


Ujian bagi Pasir

Kekotoran dalam pasir akan mempengaruhi kekuatan konkrit atau mortar yang menggunakannya. Oleh itu, dua jenis ujian hendaklah dilakukan iaitu:

a.Ujian keladak – untuk menentukan jumlah kandungan Lumpur dan bahan-bahan asing.

b.Ujian warna – untuk menentukan ada atau tidak bahan-bahan kimia yang merbahaya dalam pasir itu.


Ujian keladak

1.Ujian ini adalah untuk menyiasat kehadiran bahan-bahan asing yang halus seperti Lumpur. Keladak dan sebagainya dalam kandungan pasir.

2.Ujian ini dilakukan dengan menggunakan satu botol biasa seperti botol jem. Pasir yang hendak diuji itu dimasukkan sebanyak 50 mm ke dalam botol. Kemudian diisikan air besih sehingga ¾ penuh dan botol itu digoncangkan selama satu minit.

3.selepas digoncang, botol tersebut dibiarkan selama satu jam untuk membolehkan kandungan keladak mendap menjadi satu lapisan yang terasing di atas pasir. Tebal lapisan ini diukur. Jika lapisan keladak itu melebihi 3 mm bermakna pasir yang diuji itu terlampau kotor.
4.pasir ini adalah tidak sesuai untuk bancuhan konkrit dan perlu dibesihkan sebelum digunakan.


Ujian warna

1.Ujian warna ini dilakukan untuk menyiasat kehadiran bahan kimia yang merosakkan pasir. Ujian ini dijalankan dengan menggunakan satu botol 500 ml yang bertanda dengan ukuran.

2.Isikan botol ini sehingga 200 ml dengan pasir yang hendak diuji itu. Masukkan larutan 3% soda api dan botol itu ditutup dengan penutup getah.

3.Selepas larutan natrium hidroksida dicampurkan dengan pasir, botol itu digoncang dan dibiarkan selama 24 jam. Warna coklat atau warna gelap menunjukkan pasir itu mengandungi bahan-bahan kimia yang mungkin merosakkan.

4.pasir itu tidak sesuai digunakan kecuali selepas dibersihkan dengasn air.