Rabu, 13 Januari 2010

Painting Works

TUJUAN:
Kertas penerangan ini bertujuan untuk membantu pelajar bagi memahami dan mengenalpasti bahan-bahan dan peralatan termasuk menyediakan permukaan untuk kerja-kerja mengecat mengikut spesifikasi yang ditetapkan dengan menggunakan teknik yang betul supaya hasil kerja mengikut piawaian dan standard yang ditetapkan

PENERANGAN:
Dalam proses pembinaan bangunan, kemasan meupakan kerja penghabisan yang menentukan kecantikannya. Beberapa jenis kemasan boleh dilakukann pada sesebuah bangunan berdasar kepada bahan-bahan yang digunakan dan juga pertimbangan kosnya. Secara am, kebanyakan bangunan bata dan konkrit dikemaskan dengan cat yang terdiri daripada:
a.Cat minyak
b.Cat air
c.Cat distemper
d.Cat kegunaan khas.
e.Kemasan bagi pembinaan kayu pula selain cat, bahan-bahan seperti Sylek, Sempang, Lilin, Lekar plastic dan lekar selulos juga digunakan.

CAT
1.Cat ialah sejenis bahan cecair yang digunakan dalamm perusahan untuk memberi lapisan perlindungan kepada bahan-bahan kayu, besi, lepa, konkrit, batu bata dan lain-lain lagi.

2.Fungsi cat ialah:
a.Melindungi bahan-bahan perusahan seperti yang tersebut di atas daripada keosakan-kerosakan yang disebabkan oleh keadaan cuaca, serangan serangga, pengoksidaan dan sebagainya.

b.Mencantikkannya pemandangannya.

c.Memudahkan proses pembersihan permukannya.


3.Pada dasarnya, cat diperbuat daripada jenis pewarna dan cecair. Pewarna cat terdiri daripada oksida besi, amber, kromium, oksida zink dan lain-lain lagi.

4.Cecair cat pula mengandungi bahan-bahan pengikat (binder) dan pelarut (thinner). Bahan pengikat berfungsi untuk melekatkan pewarna pada permukaan yang dicat serta memberi sifat kalisan dan kelicinan.

5.Pelarut pula berfungsi mengurangkan kelikatan cat dan memberi kesenangan kerja semasa mengecat. Pelarut yang kerap didapati ialah turpentine dan spirit putih.

6.Mutu cat sentaisa dipertingkatkan mengikut perkembangan teknologi dan permintaan pengguna yang semakin bertambah. Kebanyakan cat kini dikilangkan untuk digunakan terus, tidak perlu dicampur dengan bahan-bahan lain.

7.Jenis-jenis cat yang digunakan ialah:

a.Cat minyak
1)Cat ini mempunyai pewarna dan cecair minyak linseed. Cat minyak menjadi kering melalui proses penyejatan pelarutnya dan pengiksidaan.

2)Dalam proses mengecat, biasanya tiga lapisan:
a)Lapisan asas – mengandungi cecari minyak l9nsed dan plumbum merah sebagai pewarna.
b)Lapisan alas – mengandungi mnyak linseed, plumbum putih dan minyak pengering yang bermutu.
c)Lapisan kemasan – mengandungi minyak varnish, pewarna dan pelarut yang sesuai sepeprti turpentine.

3)Alat-alat untuk mengecat yang sesuai ialah beus dan alat penyembur.

b.Cat air atau cat emulsi:
1)Cat ini mengandungi pewarna dan cecair resin tiruan, dan hendaklah dibancuhkan dengan air uanuk mencairkannya semasa digunakan.
2)Jenis cat emulisi lateks ialah cat yang diperbuat daripada getah tiruan dan perlu dicairkan dengan air apabila hendak digunakan untuk mengecat.
3)Cat emulsi menghasilkan kemasan yang pudar. Ia sesuai digunakan untuk mengecat permukaan tembok bata dan konkrit bagi tembok dalam dan tembok luar. Pengeringannya ialah melalui sejatan dan resapan. Cat ini mudah digunakan sama ada disapu dengan berus. Digelek dengan penggelek ataupun disembur. Cat lapisan alas tidak diperlukan bagi kerja baru.

c.Cat Distemper:
1)Cat ini juga dikenali sebagai cat kapur. Cat ini dihasilkan dengan kapur mati dibancuhkan dengan air dan sedikit nila supaya kelihatan lebih putih.
2)Jenis ini biasanya digunakan untuk mengecat papan siling, kadangkala digunakan pada tembok bata dan tembok konkrit.

d.Cat Kegunaan khas:
1)Banyak jenis cat dihasilkan untuk kerja-kerja yang tertentu. Antaranya ialah:

a)Cat aluminium:
Cat ini dihasilkan dengan serbuk aluminium dan cecair minyak yang cepat kering.
Cat ini digunakan sebagai cat asas bagi kayu yang bergetah dan juga pada permukaan logam sepeprti paip air, kekuda besi dan sebagainya.

b)Cat bitumen:
Cat ini mengandungi sebahagian besarnya minyak bitumen dan ia memberi perlindungan yang berkesan kepada bahan-bahan yang mudah karat sepeprti besi.
Ia Cuma digunakan pada tempt yang keindahan pemandangannya tidak diutamakan.
Cat ini berharga murah.

c)Cat kalis kulat:
Bahan-bahan kimia yang boleh mencegah tumbuhan kulat terkandung dalm cat ini.
Kegunaanya sangat berkesan dan ekonomi bagi tempat-tempat yang mengalami kelembapan.

d)Cat tahan api:
Cat ini mengandungi ammonium fosft.
Ia digunakan untuk menambahkan sifat rintangan terhahdap kebakaran pada kayu dan jenis papan yang tertentu dalam perusahan pembinaan.

e.Syelek:
1)Syelek merupakan kemasan yang lazim digunakan pada kayu. Sylek ialah resin asli yang dihasilkan dari tahi serangga bernama ‘lac bugs’ yang hidup atas dahan ranting sejenis pokok yang terdapat di Asia Tengara.
2)Resin syelek larut di dalam alcohol – ‘methylated spirit’. Sylek digunakan untuk mengilat kayu. Cara mengilat kayu dengan syelek dinamakan ‘French polishing’.
3)Syelek boleh juga digunakan secara sembur atau sapu dengan berus. Syelek didapati sebagai serpihan yang perlu dilarutkan di dalam alcohol untuk digunakan, ataupun secara bancuh siap.
4)Syelek yang telah dilarutkan hendaklah disimpan di dalam bekas kaca atau cina. Jika disimpan di dalam tin, warna syelek akan menjadi gelap.

f.Sampang:
1)Sejenis varnish minyak yang mengandungi resin asli (congo, manila, kauri) atau resin tiruan (phenolics, alkyds) dimasak dalam minyak pengering (linseed, tung) dan dicairkan dengan pelarut seperti turpentine tulen dan spirit supaya mudah digunakan secara sapu atau sembur.
2)Sampang khas digunakan pada kayu, proses pengeringannya mengambil masa selama 12 hingga 24 jam. Ia mempunyai sifat rintangan cuaca dan tahan air. oleh sebab itu, sesuai digunakan pada kayu untuk pembinaan dalam dan luar.

g.Kemasan lilin:

1)Ada tiga jenis lilin iaitu::
a)Lilin keras (carnauba dan ceresine)
b)Sederhana (lilin lebah)
c)Lembut (paraflin)

2)Kemasan lilin dilakukan dengan mencairkan lilin dalam turpentine dan menyapukannya ke permukaan kayu supaya lilin dimasukkan ke dalam ira kayu. Kemudian permukaan kayu dikilatkan dengan menggunakan kain lembut.

3)Jika warna diperlukan, pewarna di larutkan di dalam turpentine sebelum dibancuh dengan lilin atau mengacaukan serbuk pewarna dalam cecair lilin.

4)Segala kerja hendaklah dibuat jauh daripada api, oleh sebab turpentine digunakan sebagai pelarut dan turpentine ini sangat mudah membakar

h.Lekar plastic:
1)Lekar ini mengandungi resin yang terdiri daripada ‘polyurethane’ alkyd, urea dan lain-lain lagi yang akan mengeras melalui tindak balas kimia dengan bahan pengeras (catalyst).
2)Ada beberapa jenis lekar plastic berupa lutinar, berwarna pudar dan licin yang boleh digunakan untuk kemasan dalam dan luar.
3)Lekar ini setelah disapu atau disembur mengering dengan cepat dan menghasilkan lapisan perlindungan yang tahan lasak dan bersifat merintang bahan kimia,. pelarut api dan sebagainya.

i.Lekar:
1)Lekar yang biaanya digunakan ialah terdiri daripada jenis resin (nitrocellulose). Ia merupakan kemasan lutsinar yang cepat kering.
2)Lekar ini dilarut dengan thinner, boleh disapu ataupun disembur.

KEGUNAAN KEMASAN
Pemilihan jenis kemasan hendaklah dilakukan dengan cermat supaya mendapat mutu kemasan yang memuaskan di samping menjimatkan kosnya. Tiap-tiap jenis kemasan mempunyai cirri-ciri yang tersendiri dan Cuma sesuai digunakan untuk jenis-jenis bahan yang tertentu. Jadual yang berikut memberi sebahagian bahan-bahan yang biasa digunakan dan jenis kemasan yang sesuai kepadanya.

JENIS BAHAN JENIS KEMASAN YANG SESUAI
Kayu Cat minyak
Syelek
Sampang
Lekar
Lilin
Lekar plalstik
Keluli Cat minyak
Cat bitumen
Lekar
Lepa simen/gipsum Cat distemper
Cat air/cat emulsi
Cat minyak

CARA MENGECAT
Langkah-langkah mengecat adalah seperti berikut:
a.Persediaan Permukaan – Ini merupakan langkah utama untuk menjamin kejayaan mengecat. Persediaan ini menentukan permukaan yang akan dicat itu licin, besih, kering dan stabil.

b.Bancuhan cat – Kebanyakan cat yang telah lama disimpan mestilah dikacau dengan betul sebelum boleh digunakan. Perhatian hendaklah diambil untuk mengeluarkan lapisan atas yang telah keras sebelum dikacau supaya bahagian yang telah keras tidak bercampur dengan cat. Jika cat itu kotor, ia boleh ditapis dengan kain nipis.

c.Melarut - Cat yang pekat perlu dicairkan dengan sejenis pelarut yang sesuai supaya mudah disapu atau disembur.

d.Keadaan yang sesuai untuk mengecat – Cuaca hendaklah panas, kering dan tidak berabuk.
e.Mengecat lapisan asas – Mengisikan segala ira dan lubang halus supaya membina satu lapisan yang kuat untuk menerima lapisan-lapisan selanjutnya.

f.Penutup – Lubang paku, retak dan tanda-tanda lain hendaklah ditutup selepas cat lapisan asas kerana lapisan asas mencegah resapan berlebihan daripada bahan-bahan penutup (putty)

g.Mengecat lapisan alas – Membina lapisan yang rata dan sama warna dengan lapisan kemasan.

h.Mengecat lapisan kemasan atau lapisan penghabisan – Memberi lapisan yang berkilat dan licin. Cat licin adalah lebih lama tahannya jika digunakan untuk mengecat permukaan luar, manakala cat pudar lebih sesuai digunakan untuk kemasan tembok dalam kerana kurang pemantulan cahaya. Kerja mengecat bleh dilakukan dengan tiga cara iaitu:
1)Disapu dengan berus.
2)Menggunakan penggelek atau rola
3)Dengan menggunakan alat sembur yang dibantu oleh mesin, tekanan udara, tangki atau bekas sembur dan hos getah.

MENGECAT PERMUKAAN KONKRIT, LEPA DAN BATA
Permukaan konkrit dan lepa bersifat alkali apabila baru dibuat kerana kandungan simen atau kapur di dalam bahan-bahannya. Kehadiran alkali ini akan bertindak balas dengan cat dan menghasilkan kesan yang buruk. Permukaan ini juga basah dan pengeringannya melalui sejatan mengambil masa yang agak lama. Oleh sebab itu, mencapai kemasan cat yang bermutu, keadaan-keadaan yang berikut mestilah di atasi.

a.Penyerapan cecair dari kandungan cat oleh lepa yang berliang, terutamanya penyerapan yang tiak sekata – Keadaan seperti ini dapat diatasi dengan mengecat satu lapisan cat asas dengan menggunakan cat distemper ataupun cat emulsi di cairkan dengan air.

b.Permukaan yang tidak rata – Permukaan ini hendaklah digosok dan sebarang retak dan lekuk-lekuk ditampalkan dengan lepa.

c.Tumbuhan kulat dan sebagainya – Kejaidan seperti ini mungkin disebabkan oleh kelembapan yang berterusan. Cara mengatasinya ialah mencari dan membaiki punca kelembapannya, mengadakan pengaliran udara yang mencukupi. Membersihkan permukaan tembok dengan cara membasuh menggunakan racun kulat, dan tembok tersebut dibiarkan sehingga kering sebelum dict semula.

d.Pemeluwapan – Pemeluwapan berlaku pada permukaan tembok yang keas dan tidak menyerap. Permukaan tembok boleh dibasuh dengan larutan asid cair ataupun larutan campuran 5 bahagian turpentine dengan 1 bahagian minyak linseed. Kesimpulannya, keadaan permukaan yang sempurna untuk mengecat ialah: kering, stabil, besih tanpa cemaran gris, minyak dan habuk.

KEMASAN BAHAN LUTSINAR
Proses mengemas permukaan kayu dengan bahan-bahan lutsinar hendaklah mengikut langkah-langkah berikut.

a.Persedian Permukaan – Pembersihan permukaan merupakan satu langkah yang penting yang mesti dilakukan dengan sempurna. Pada dasarnya, permukaan mestilah bersih, licin, tiada habuk, bebas dari tanda-tanda minyak, glu dan lilin. Minyak dan lilin boleh dihilangkah d engan benzin dan spirit. Manakala tanda-tanda kecacatan boleh dibuang dengan kertas pasir ataupun diketam dan ditutup dengan dempul atau kayu plastic.

b.Rawatan pada permukaan – Rawatan yang berlainan hendaklah dilakukan paa permukaan kayu mengikut jenis kayu dan jenis kemasan yang dipilih. Pada dasarnya, langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut:
1)Pelunturan (bleaching) – Sejenis rawatan yang dibuat pada permukaan kayu jika perlu untuk menghasilkan warna yang sama dan menghilangkan tompok-tompok bekas glu, karat dan sebagainya. Cecair yang digunakan terdiri daripada dua jenis yang khas untuk kegunaan pada kayu.

a)Cecair pertama ialah caustic potash atau ammonia (20% dalam air) dan cecair kedua ialah hydrogen peroksida pekat.

b)Cecair pertama disapukan pada permukaan kayu di ikuti dengan cecair kedua sebelum kering. Selepas itu dibiarkan kering selama 24 hingga 48 jam,kemudian digosok dengan kertas pasir gred 00 dan dibasuh dengan methylated spirit.

2)Pelumuran (staining) – Ini ialah satu cara mewarnakan permukaan kayu untuk mendapatkan arna yang dikehendaki sebelum kemasan dibuat. Pewarna yang digunakan hendaklah menyesuaikan dengan jenis kemasan mengikut pelarutnya. Pelumur yang digunakan terdiri daripada pelumur air, pelumur spirit dan pelumur minyak.

3)Penutup – Utuk mengisi ira-ira dan lompang-lompang pada permukaan kayu dengan dempul supaya menghasilkann permukaan yang rata di samping mengurangkan resapan bahan kemasan paa kayu.

4)Mengenaskan permukaan kayu dengan bahan kemasan lutsinar – Kaedah kemasan berubah mengikut tekstur yang dikehendaki. Bahan-bahan kemasan lutsinar terdiri draipada syelek, lilin, sempang, lekar selulus dan lekar plastic. Tiap-tiap jenis bahan ini boleh dikemaskan dengan cara menyapu, menggelek ataupun menyembur. Secara amnya, kemasan ini dilakukan dengan bebeapa lapisan yang tipis. Tiap-tiap lapisan mestilah kering dahulu sebelum lapisan selanjutnya boleh dikemaskan.

KESELAMATAN
Lagkah-langkah keselamatan harus diambil semasa melakukan kerja kemasan kerana kebanyakan bahan-bahan kemaan bersifatmudah terbakar dan beracun. Perkara-perkara yang berikut harus diambil perhatian:

a.Bahan-bahan seperti cat, turpentine, spirit, lekar dan lain-lain lagi mestilah disimpan ditempat yang jauh dari punca api.

b.Apabila bekerja dengan bahan-bahan tersebut, pastikan jauh dari punca api.

c.Di dalam kawasan kerja dilarang merokok.

d.Tempat kerja mesti mempuyai pengaliran udara yang baik sebab banyak terdapat wasap dari bahan-bahan kemasan beracun.

e.Jika bekerja di dalam kawasan yang tertutup, kesan buruk mungkin berlaku kepada pekerja.

f.Jangan sengaja menghisap wasap bahan-bahan kemasan.

Pembinaan kerja-kerja Tetulang Bata

TUJUAN PENERANGAN
Sekiranya kekuatan diperlukan dalam pembinaan sesebuah dinding atau tiang batu-bata adalah lebih kukuh dinding atau tiang itu didirikan dengan meletakkan tetulang (reinforced)

Peranan tetulang dalam kerja-kerja batu-bata:
Mengelakkan dari berlakunya ketegangan (tension) dan keretakan kepada dinding atau tiang.
Mengelakkan tapak asas batu-bata dari patah atau tergelincir kebawah apabila tapak asas tersebut dibuat di atas tanah yang tidak sama keupayaan (bearing capacity).
Membantu untuk membina dinding batu bata sebagai alang (beam) di atas pembukaan “opening”.

Peranan tetulang dalam kerja-kerja batu-bata:
Untuk membina dinding penahan menggunakan batu-bata untuk lantai yang tidak berapa luas, tetulang akan memberi kesan yang memuaskan apabila digunakan.
Dinding dan tiang batu bata bertetulang memberi kekuatan yang berlipatganda daripada yang tidak bertetulang. Oleh yang demikian luas kawasan lantai dapat diperbesarkan dan juga dinding atau tiang batu-bata dapat dikecilkan . Ia juga murah, tahan lama dan senang mengerjakannya.

Jenis-jenis dan pemasangan tetulang pada kerja-kerja batu-bata:

Mild Steel Bar:
Sejenis tetulang yang berkesan sekali, baik untuk kerja-kerja melintang dan menegak. Pada dinding melintang ia dipasang pada tiap-tiap empat lapisan atau tiap-tiap satu kaki tinggi. Ini hanya digunakan pada dinding yang tebalnya 9 inci atau lebih

Expended Metal Mesh / Exmet / Wire-mesh:
Dinding batu-bata juga boleh ditambah kekuatan dengan menggukan exmet / expended metal mesh iaitu dipasang pada tiap-tiap 4 lapisan. Ia dibekalkan dalam bentuk bergulung 83m (78 ela) panjang atau dalam bentuk bungkusan 5m (4.7 ela) dengan 3 ukuran yang tertentu iaitu 65mm untuk dinding 102.5mm, 178mm untuk dinding 215mm dan 250mm hingga 305mm untuk dinding yang lebih tebal. Untuk mengelakkan dari berlakunya karat, ia disapu dengan minyak.

Hoop Iron:
Hoop iron ialah kepingan besi leper dan nipis berukuran 25mm x 2mm. Cara pemasangannya adalah sama dengan memasang mild steel bar untuk tetulang melintang. Pada tempat-tempat yang memerlukan sambungan hendak dibuat dengan baik iaitu sama ada secara “single hook joint” atau “double hook joint.

Patent Reinforcement:
“Patent reinforcement” ialah kepingan logam leper nipis terdapat dalam bentuk kepingan melintang dan menegak. Kepingan logam yang menegak ini tingginya kurang dari tebal batu-bata dan jaraknya 225mm termasuk sambungan yang mana ia di paterikan kepada kepingan melintang. Biasanya digunakan pada pembukaan (opening). Patent reinforcement ini dilebihkan dari luas pembukaan bagi memperolehi kekuatan.

Construct Hollow Block

PENERANGAN
Blok konkrit ialah blok-blok konkrit tuangan yang dibuat samada berlubang ataupun padu dan digunakan dalam pembinaan bangunan.

Kegunaan blok berongga / berlubang:
Blok berongga / berlubang digunakan dengan meluas dalam binaan bangunan kerana harganya murah dan tahan lama.
-Ianya mudah dicat, dibersihkan dan juga memerlukan perbelanjaan yang sedikit. Membuat binaan dengan blok berongga / berlubang lebih cepat dari bahan lain seperti bata dan sebagainya kerana saiznya lebih besar.
-Blok berongga/ berlubang juga boleh digunakan sebagai bahan sokong kepada tembok bata, genting dan juga batu

-Blok konkrit berongga / berlubang ini mengandungi dua atau tiga lubang yang tembus. Bahagian yang padu adalah 56% hingga 75% dari keseluruhan isipadu konkrit.
-Saiznya yang terdapat pada blok ini ialah 405mm panjang, 75mm -105mm tebal dengan 230mm tingginya

Ciri-ciri dan kandungan blok konkrit :
Tahan lama:
Kebolehan blok untuk menahan beban dan penggunaanya

-Kekuatan
Blok ini boleh menerima beban yang berat, Blok dengan kekuatan yang berbeda boleh digunakan di tempat tempat yang berbeda dalam bangunan.

-Tahan Api
Ujian – ujian yang dijalankan menunjukkan blok konkrit berlubang dapat menahan api dan suhu yang tinggi.

-Rintangan Suara Dan Penyerapan Suara
Blok berlubang merintangi suara dari menembusi. Blok yang berat dan lebih tumpat lebih merintangi suara dari yang lebih ringan dan kurang tumpat

Bentuk – bentuk blok konkrit berlubang / berongga:
Bentuk blok konkrit berongga / berlubang dibuat supaya dapat disesuaikan dengan kehendak akitek dan pembinaannya moden.

Pemasangan Lapisan Kalis Lembab dalam kerja-kerja bata

PENERANGAN
Perlu diketahui kedudukan lapisan kalis lembab adalah dalam keadaan melintang dan menegak dan kadangkala terdapat juga disetengah-setengan tempat dimana lapisan kalis lembab tersebut perlu dibengkokkan atau dibentuk. Oleh itu bahan tersebut mestilah :-
Tidak ditembusi air (kelembapan)
Tidak mudah reput atau rosak
Mudah dibentuk

Tempat-tempat yang biasa mengalami kemasukan air kepada bangunan bangunan ialah :
Dari bawah tanah, meresap masuk kedinding atau tiang
Pada tempat tiap-tiap penutup cavity wall.
Pada bahagian atas dinding atau tiang yang terdedah
Pada lantai yang dibuat di atas tanah
Pada ambang bawah tingkap
Pada tepi dinding – contohnya pada dinding penahan tanah atau dinding yang dibina bawah dari paras tanah (basement)

Pada bahagian-bahagian ini mestilah dipasang lapisan kalis lembab yang sesuai supaya dapat memberi kesan yang memuaskan :
Bagi mengelakkan kemasukan atau penyerapan air ke dalam dinding atau tiang dari bawah tanah, bahan kalis lembab yang sesuai ialah seperti bituminous felt, slates dan sheet lead, bahan-bahan lain seperti engineering brick , veetrifield stoneware blocks juga boleh digunakan. Bahan-bahan lapisan kalis lembab ini hendaklah dipasang 150mm atau dilapisan kedua (dinding batu bata) dari paras bumi.
Pada tiap-tiap penutup cavity wall perlu ditutup, walaupun kemungkinan air meresap ke dalam dinding melalui tepi dinding adalah kurang kerana dinding tersebut mempunyai dua lapisan. Tetapi lapisan kalis lembab dibahagian bawah dinding perlu juga dipasang. Pada penutup dinding cavity perlu juga ditutup dengan lapisan kalis lembab kerana bahagian ini menyambung antara dinding luar dengan dinding dalam . Penutup ini biasanya terdapat pada penghujung dinding dan juga pintu.
Pada bahagian atas dinding atau tiang yang terdedah kepada hujan contohnya dinding “parapet” biasanya dibuat coping bagi melancarkan perjalanan air dan mengelakkan air hujan terus masuk ke dinding. Tetapi adalah tidak memadai dengan coping sahaja, sebaliknya hendaklah dipasang dengan lapisan kalis lembab dibahagian bawah coping tersebut.
Biasanya lantai konkrit yang dibuat di atas tanah akan menghadapi penyerapan terus dari tanah. Adalah menjadi masalah bagi menghalang penyerapan tersebut kerana penyerapan ini akan lebih cepat dan lebih tinggi jika terdapat makin halus atau semakin banyak liang-liang seni dalam konkrit. Untuk mengelakkannya hendaklah meletakkan “hardcore” di bawah konkrit, Pada konkrit tersebut juga perlu dipasang dengan lapisan kalis lembab melintang.
Pada ambang bawah tingkap yang dibuat daripada konkrit atau kayu, pada penyambungannya akan menyebabkan penyerapan air kedalam dinding melaluinya. Pada bahagian ini perlu dipasang dengan lapisan kalis lembab. Penghujung ambang ini hendaklah dilekokkan ( throathed ) supaya mengelakkan air mengalir terus kedinding.
Pada tepi dinding contohnya pada dinding penahan tanah (retaining wall) atau dinding yang dibina bawah dari paras tanah (basement) perlu di pasang dengan lapisan kalis lembab menegak dan juga melintang pada lantainya . Lapisan kalis lembab ini boleh dipasang sama ada ditengah dinding atau diluar dinding . Bahan yang sesuai ialah bituminous felt dan juga mastio asphalt.

MORTAR

PENYEDIAAN MORTAR

OBJEKTIF PENCAPAIAN:
Sedia mortar untuk kerja-kerja batu-bata, sebagai seorang pekerja binaan khasnya penerap batu bata dan pekerja batu amat penting bagi mengetahui cirri-ciri, jenis-jenis dan kadar bancuhannya bersesuaian dengan sesuatu kerja yang hendak dibuat

TUJUAN PENERANGAN
Mortar adalah bahan yang penting dalam kerja-kerja pembinaan yang menggunakan batu bata ataupun blok. Ianya bertujuan bagi mengikat ataupun bahan pelekat yang mesti diketahui oleh seorang pekerja binaan. Oleh itu sebagai seorang pekerja binaan ianya amat penting bagi mengetahui cirri-ciri, sifat, jenis dan kadar bancuhan yang sesuai bagi sesuatu kerja yang hendak dibuat

PENERANGAN :
Mortar adalah hasil campuran simen atau kapur atau kedua-duanya sekali dengan pasir pada kadar tertentu. Kegunaan utama mortar ialah untuk mengikat batu-bata atau blok dan kerja-kerja melepa pada dinding dan lain-lain kerja yang berkaitan.

Sifat-sifat mortar yang baik:
Mempunyai kekuatan yang cukup berpadan dengan kerja yang hendak dibuat.
Senang mengerjakannya (workability)
Memberi ikatan yang baik antara mortar dengan batu atau blok
Tahan dari sebarang cuaca dan sebarang tindakan kimia

Jenis-jenis mortar yang biasa digunakan :
Mortar simen
Mortar Kapur
Mortar compo
Mortar warna
Mortar kalis air

Mortar Simen:
Hasil campuran antara simen dan pasir dengan kadar 1:3 atau 1:4. Kadar ca,puran ini boleh diubah mengikut jenis kerjayamh dikehendaki. Mortar simen hendaklah dibancuh berpadan dengan kerja yang hendak dibuat supaya tidak berlebih dan membazir kerana mortar yang keras tidak sesuai digunakan lagi.
Simen dan pasir hendaklah digaul dalam keadaan kering, kemudian air ditiangkan perlahan-lahan dan digaul sehingga sebati. Banyak air diagak dengan melihat mortar iaitu tidak terlalu cair dan tidak terlalu keras.

Mortar Kapur:
Apabila batu kapur , gaumpalan kapur atau kapur tohor (quick lime) hendaklah digunakan untuk membuat mortar ia mestilah direndam didalam air sebelum digunakan supaya menjadi seperti susu pekat. Kapur yang cair ini dacampurkan terus dengan pasir bagi menghasilkan mortar. Adalah menjadi masalah untuk menyukat kandungan kapur yang akan digunakan, biasanya ia dilihat pada warna mortar tersebut. Mortar ini dibiarkan selama 7 hari-10 hari sebelum digunakan

Mortar Compo:
Mortar compo adalah campuran simen, kapur dan pasir dengan nisbah bancuhan 1 bahagian simen, 1 bahagian kapur dan 6 bahagian pasir (1:1:6), atau 1 bahagian simen, 2 bahagian kapur dan 9 bahagian pasir (1:2:9), nisbah campuran ini boleh diubahkan mengikut kekuatan atau jenis kerja yang dikehendaki. Mortar ini dudah digunakan semasa melepa datau diratakan berbanding dengan hanya mortar simen sahaja. Ia juga cepat keras

Mortar Warna:
Mortar warna boleh dibuat dengan cara mencampurkan bahan pewarna (pigment) kepada mortar simen. Bahan pewarna boleh didapati dalam bentuk tepung yang kering dan terdapat dalam berbagai-bagai warna. Pemilihan warna ini adalah bergantung pada tempat yang hendak digunakan. Contohnya warna yang terang untuk mendapatkan suasana yang cerah

Mortar Kalis Air:
Mortar kalis air ini ialah dari mortar jenis biasa juga tetapi ia dicampurkan dengan bahan-bahan kalis air yang mana dijual dalam keadaan tepung, keping dan cair. Tujuannya ialah untuk memenuhi lubang-lubang halus pada mortar bagi mengelakkan air meresap masuk kedalam dinding bangunan. Bahan kalis air sesuai juga digunakan dengan disapukan terus pada dinding.

Kadar campuran bahan kalis air :
Keadaan tepung
Kadar campuran yang sesuai ialah 1 bahagian simen dan 2 @ 4 bahagian pasir bercampur dengan 2% hingga 5% bahan kalis air.

Keadaan keping:
Kadarnya ialah 1 bahagian kepingan bahan kalis air, 10 bahagian air dikacau sehingga sebati yang mana simen dan pasir dicampur dalam keadaan kering sebelum larutan tadi dicampur dan digaulkan

Keadaan cecair:
Kadar campuran yang biasa 1 litre bahan kalis air kepada setiap 15 litre air. Simen dan pasir dicampur dalam keadaan kering. Dicampur dengan larutan tadi dan digaulkan sehingga sebati dan sesuai digunakan.