Isnin, 4 Oktober 2010

UJIAN PENURUNAN

UJIAN PENURUNAN

TUJUAN:
Pelatih yang berjaya menamatkan modul ini boleh kenalpasti bahan-bahan dan peralatan serta boleh melakukan kerja-kerja menyukat, membancuh, mengangkut, menempat, memadat, merata dan merawa/mengawet (curing) konkrit dengan menggunakann perkakas dan peralatan supaya hasil kerja menepati piawaian dan standard yang telah ditetapkan.

PENERANGAN:
Konkrit yang bermutu tinggi adalah dihasilkan dengan kawalan rapi mulai daripada pemilihan bahan-bahan batu baur, simen, air sehingga pengawetan. Kawalan yang penting semasa konkrit di bancuhkan ialah ujian penurunan dan ujian mampatan.

Ujian Penurunan
1. Ujian penurunan (Slump test) ialah untuk memastikan ketekalan (consistency) bancuhan konkrit di samping mengawal kekuatannya. Ini merupakan satu ujian kasar yang dilakukan pada sample bancuhan konkrit yang dibancuhkan pada masa yang belainan Untuk menentukan bahawa bancuhan itu mengandungi jumlah air yang lebih kurang sama, tidak terlalu cair atau terlalu kering. Ujian ini dilakukan di tapak bina, tempat bancuhan konkrit dibuat. Sample hendaklah diambil daripada bancuhan yang baru dibuat. Alat-alat yang digunakan Untuk menjalankan ujian ini ialah sebuah acuan (slump cone) yang diperbuat daripada kepingan logam, alat getar atau sebatang besi bulat ber diameter 16mm.


Rajah: Peralatan yang digunakan Untuk ujian penurunan

2. Ujian penurunan hendaklah dilakukan mengikut langkah-langkah seperti berikut.
a. Sediakan peralatan dan konkrit untuk ujian.
b. Acuan diletakkan di atas lantai yang rata dan dibasahkan telebih dahulu sebelum diisikan bancuhan konkrit.
c. Isikan kon dengan konkrit ¼ bahagian ketinggian kon untuk lapisan pertama.
d. Penuhkan acuan dalam masa 2 minit dalam 4 lapisan yang sama
e. Padatkan tiap-tiap lapisan 25 kali menggunakan rod keluli

Rajah: Rod Keluli Ø 16mm

f. Permukaan di atas diparaskan dan segala kebocoran di tapak acuan dibersihkan
g. Dengan tidak membuang masa, acuan diangkat dengan perlahan-lahan dalam keadaan tegak
h. Ukurlah pemendapan 6 mm yang terdekat. Jika pemendapan riceh atau roboh berlaku, ujian hendaklah diulangi menggunakan contoh yang lain
i. Catatkan segala keputusan
j. Bersih acuan dan biarkan kering. Jangan sekali-kali acuan itu disapu minyak


3. Jenis Pemendapan.
a. Pemendapan Sebenar - telah mencapai kemudahan kerja (degree of workability) sesuatu campuran konkrit.
b. Pemendapan Riceh (Shear Slump) - jika ini terjadi, ujian hendaklah diulangi. Sekiranya pemendapan riceh berlaku pada tiap-tiap kali ujian ini berlaku bila campuran-campuran itu kekurangan air, ini menunjukkan bahawa campuran itu mempunyai kurang lekatan.
c. Pemendapan Roboh (Collapse Slump) - campuran-campuran yang tegar pada keseluruhannya akan mendapat pemendapan kosong. Sebaliknya, jika sesuatu campuran itu basah (terlalu banyak kandungan air) pemendapan roboh akan terjadi. Langkah-langkah yang perlu untuk mengurangkan kandungan air dalam campuran itu perlulah diambil.


Jadual Ukuran Penurunan Mengikut Kesesuaian Kerja

Jenis Konkrit Ukuran Penurunan
Konkrit tidak bertetulang 25 – 50 mm
Konkrit bertetulang 75 – 125 mm
Lantai dan jalan 25 – 100 mm
Konkrit Pembinaan jalan 20 – 40 mm

UJIAN MAMPATAN

UJIAN MAMPATAN


TUJUAN:
Pelatih yang berjaya menamatkan modul ini boleh kenalpasti bahan-bahan dan peralatan serta boleh melakukan kerja-kerja menyukat, membancuh, mengangkut, menempat, memadat, merata dan merawa/mengawet (curing) konkrit dengan menggunakann perkakas dan peralatan supaya hasil kerja menepati piawaian dan standard yang telah ditetapkan.

PENERANGAN:
Semasa kerja konkrit dilaksanakan, pegawai-pegawai audit harus mempastikan sampel-sampel hendaklah diambil dari konkrit yang sedang dituang. Daripada sampel tersebut ujian-ujian berikut hendaklah dibuat:
a) Ujian Kekuatan
b) Ujian Untuk Konsistensi

Ujian Kekuatan (MAMPATAN)
Ujian ini dibuat setiap hari kerja konkrit dilaksanakan. Pada amnya, enam kiub ujian hendaklah disediakan. Ujian kekuatan pecahan sebanyak tiga kiub hendaklah diuji pada hari ketujuh dan tiga kiub yang lain pada hari ke 28. Keputusan dari ujian-ujian ini akan memberi gambaran bahawa campuran itu adalah betul. Ia juga akan memberikan gambaran yang jelas kepada kekuatan konkrit yang telah dibuat. Peralatan yang digunakan untuk penyediaan ini ialah
a. Acuan keluli kiub berukuran 150mm x 150mm x 150mm.
b. Rodpemadat berukuran 380mm panjang
c. Pelapik peralatan
d. Minyak acuan
e. Sudip keluli
f. Sudip penyodok kecil
g. Guni basah

Cara Membuat Sampel Kiub
1. Sapukan minyak pada permukaan dalam keluli kiub
2. Letakkan keluli kiub diatas pelapik dalam keadaan rata.
3. Konkrit dituang dalam 3 lapisan yang agak sama tebal. Setiap lapisan hendaklah dipadatkan sekurang-kurang 35 kali menggunakan bar pemadat sehingga konkrit kelihatan padat dan sempurna.
4. Ratakan permukaan konkrit

diatas permukaan keluli kiub.
5. Bersihkan lebihan konkrit yang terjatuh di sekeliling Keluli kiub.
6. Kesemua kiub akan ditanda dengan jelas tarikh tuangan dan nombor sirinya dengan cat yang tidak luntur atau menggunakan paku.
7. Satu rekod disediakan bagi mengenalpasti tarikh dan nombor siri setiap kiub yang berkaitan dengan bahagian kerja dari masa kiub tersebut diambil.

Membuat ‘curing’ pada contoh-contoh kiub - Kiub disimpan di dalam acuannya selama 24 jam. Ianya dibuat ‘curing’ dengan meletakkan kain guni yang basah atau yang seumpamanya di atas contoh kiub tersebut. Selepas 24 jam, contoh-contoh kiub itu hendaklah ditanggalkan dari acuannya. Kemudian dengan segera dimasukkan ke dalam air dan disimpan dalam air sehingga tiba tarikh ujiannya.

Foto: Kerja-kerja membuat kiub dengan menggunakan konkrit yang telah dibancuh

Pengujian Konkrit
Pengujian dijalankan di Makmal JKR ataupun makmal swasta yang diluluskan. Jika ujian pada hari ke tujuh tidak mencapai kekuatan yang dikehendaki, Pegawai Penguasa dikehendaki memberhentikan kerja konkrit sehingga kiub-kiub lebihan yang lain diuji pada hari ke 28.
Jika keputusan ujian pada hari ke 28 tidak mencapai kekuatan yang dikehendaki, ujian kepada sampel-sampel teras dari bahagian konkrit yang telah keras hendaklah dijalankan bagi ujian kekuatan. Dan jika sekiranya masih gagal lagi maka tindakan harus diambil untuk meroboh terus bahagian-bahagian tersebut.Foto: Mesin tekanan elekronik yang digunakan di makmal Untuk ujian kiub.Kekuatan Pengujian
Kekuatan yang dikehendaki untuk campuran norminal hendaklah seperti mana yang ditunjukkan dalam jadual berikut:-

Nisbah Campuran Norminal Kekuatan Kiub Pada Hari Ke 7 Kekuatan Kiub Pada Hari Ke 28
Ujian Awal Ujian Kerja Ujian Awal Ujian Kerja
N/mm2 N/mm2 N/mm2 N/mm2
1 : 1 : 2 26.7 20 40 30
1 : 1 1/2 : 3 22.7 27 34 25.5
1 : 2 : 4 18.7 14 28 21

Provide Pest Control Services

SEMBUR RACUN ANTI SERANGGA

TUJUAN:
Pelatih yang berjaya menamatkan modul ini boleh melakukan kerja-kerja penyemburan racun anti serangga dengan menggunakan perkakas dan peralatan suapaya hasil kerja menepati dan spesifikasi yang ditetapkan.

PENERANGAN
Dalam keadaan semulajadi, semua bahan-bahan dari kayu yang terdapat di dalam bangunan adalah terdedah kepada serangan seranga dan cuaca. Bahan-bahan kayu yang dapat bertahan adalah kayu yang telah diawet ataupun yang telah diberikan rawatan-rawatan tertentu Untuk mengelakkannya dari serangan musuh-musuhnya dan proses pereputan. Musuh-musuh hidup yang sering menyerang kayu ialah anai-anai, kumbang dan kulat. Sementara musuh-musuh bukan hidup adalah terdiri dari cuaca panas dan sejuk, hujan dan panahan matahari.

TUJUAN
Melindungi struktur bangunan daripada dirosak oleh serangan


Klasifikasi Racun
Kesemua racun serangga yang didaftarkan untuk penggunaan di Malaysia mempunyai pelekat kod warna yang menunjukkan tahap keracunan bahan beracun itu
1. Racun Kelas 1 • Orang awam tidak dibenarkan menggunakannya, ia dikendalikan oleh Kementerian kesihatan.
2. Racun Kelas 11 dan 111 • Dibenarkan penggunaannya pada orang awam tetapi dengan kawalan.

Pelekat Warna Kelas Tahap keracunan
Hitam Ia Sangat beracun
Merah Ib Tahap Keracunan tinggi
Kuning II Tahap keracunan sederhana
Biru III Sedikit beracun
(Tiada warna) IV -

Contoh Bahan
1. PIPERTOX 870 • Untuk kulat. Ia mengandungi 84% Coper Oxycloride bahan enak cemar (pewangi badan) besifat perekat istimewa.
2. MAPA MALATHIAN 84.3 • Racun serangga jenis sentuhan berkesan terhadap kutu, anai-anai, dan lain-lain serangga yang merayap.
3. CHEMICIDE 75+ • Berkesan untuk pijat-pijat, lalat, jejentik, anai-anai, kutu anjing dan lain-lain.

Kesemua racun diatas mudah menyerap, warna yang menarik, tidak merosakkan bahan asal bersifat kalis air dan tidak membantu pembakaran.
Ia diproses dalam bentuk cecair, serbok dan pepejal pihak yang bertanggungjawab dalam mengawalkannya ialah Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pertanian. Pihak pengedarnya pula ialah Lembaga Pertubuhan Peladang, kedai Ubat/Farmasi/Kelinik kedai menjual barang-barang binaan (yang diberi kuaa oleh pihak Kerajaan).

Keberkesanan tujuan ataupun ciri-cirinya ialah:
1. Memusnah, membasmi dan menghindar musuh tanaman.
2. Mencegah kemusnahan harta benda yang berpunca dari seangan serangga perosak.
3. Mengurangkan pereputan & kulat.


Penggunaan racun Serangga Dalam Industri Binaan.
1. Ubat awet (diproses untuk tahan lama) – Digunakan Untuk menahan luluhawa kimia dan mekanikal (dihakis oleh agen tertentu seperti air, angina dan glasier/hancuran)
2. Cecair berminyak – Minyak yang biasa digunakan ialah seperti minyak kresot, pentaklorfenal, kuprum nattenat dan zink nattent. Minyak kresot diperolehi daripada arang kayu dan dicampur dengan minyak pembakar, sesuai digunakan pada kayu sepeprti bingkai pintu tingkap dan pile cerucuk, Penggunaan minyak ini membuatkan kayu tersebut kalis air sesuai juga Untuk kerja-kerja perabot.

Kaedah Penggunaan
1. Direndam melalui proses resapan.
2. Disapu
3. Disembur

Pada kebiasannya ia dikendalikan oleh syarikat yang diberi lisen Untuk menjalankan kerja kerja ini. Pihak merekalah yang bertanggungjawab dalam melaksanakannya.

Cara penggunaan
Pada bangunan ia melalui tiga peringkat:
1. Peringkat pertama – Sebelum Foundation dipasang
2. Peringkat kedua – Sebelum kerja-kerja melantai
3. Peringkat ketiga – sebelum kerja-kerja kerangka pintu dipasang.

Anggaran kos penyemburan Untuk satu bangunan bergantung kepada keluasan bangunan tersebut.
Contoh:
Anggaran kos penyemburannya bangunan surau IKK Untuk tiga peringkat ialah RM 3000.00

Keselamatan
1. Bahan-bahan aktif – Untuk keselamatan dan kemudahan, gunalah erosol racun serangga. Jangan cuba campurkan sendiri bahan komia beracun pekat.
2. Simpan dengan Cermat
a. Seperti juga rumusan racun serangga yang lain. Rumusan erosol juga beracun. Ia hendaklah disimpan dan digunakan dengan cermat.
b. Simpan jauh daripada bahan makan dan minuman, ditempat yang tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak.
c. Sembur dekat dengan sasarannya, seperti yang disyorkan oleh pengilang.
d. Semasa menyembur, jangan lupa memakai baju berlengan panjang dan sepasang sarung tangan. Jika tiada sarung tangan, lapik tangan anda denan beg plastic kosong Untuk melindunginya.
e. Baca label dengan cermat dan patuhi semua arahannya.

3. Tanda-tanda keracunan
a. Mual atau muntah
b. Cirit-birit.
c. Menyebabkan kerosakan system saraf pusat yang menggakibatkan sawan.
d. Koma dan sesak nafas.

4. Bantuan kecemasan
a. Ikhtiarkan suapaya pesakit tersebut muntah dan mengeluarkan semula bahan racun.
b. Sekiranya terkena mata – cuci mata dengan air bersih selam 15 minit.
c. Terkena kulit – menyebabkan melecur, basuh dengan air yang banyak bersama cucian sabun (jarang belaku)

GALI PERPARITAN (Excavate Trench)

GALI PERPARITAN (Excavate Trench)

TUJUAN:
Pelatih yang berjaya menamatkan modul ini boleh melakukan kerja-kerja penggalian, kerja-kerja cerucuk. Kerja-kerja memasang penahan tanah. Kerja-kerja penyemburan racun anti serangga Dan kerja-kerja kepala cerucuk dengan menggunakan perkakas dan peralatan suapaya hasil kerja menepati dan spesifikasi yang ditetapkan.

PENERANGAN
1. Kerja-kerja menggali perparitan dan lubang-lubang adalah menjadi suatu perkara biasa dalam sesuatu kerja binaan. Parit-parit biasanya dibuat untuk pembinaan asas, pemasangan paip-paip saluran sanitasi serta pembinaan parit-parit longkang sementara lubang-lubang pula dibuat untuk pembinaan asas pad, tangki najis, ruang penapis dan sebagainya.

2. Parit-parit atau lubang-lubang yang digali kadang-kadang perlu dibiarkan terbuka Untuk jangka waktu yang lama sebelum ianya ditumbus semula. Oleh sebab itu sebagai langkah keselamatan tebing-tebing penggalian tersebut perlu penyokongan sementara dengan tujuan:
a. Untuk melindungi para pekerja yang bekerja di dalamnya.
b. Untuk menahan tebing perparitan daripada runtuh dan menutup parit atau lubang sebelum kerja-kerja pembinaan siap dijalankan atau tembok bawah tanah yang dibina cukup kuat untuk menahan himpitan tanah jika tebing penggalian itu runtuh.

3. Untuk kerja-kerja yang boleh disiapkan serta-merta biasanya tebing-tebing parit tidak memerlukan penyokongan sementara. Penyokongan tebing juga mungkin tidak diperlukan jika tanah tebing penggalian itu cukup kuat serta dalamnya tidak melebihi 1.0m

4. Kaedah penyokongan tebing perparitan adalah bergantung kepada sifat semulajadi tanah di mana parit itu dibuat. Selain daripada itu factor-faktor seperti dalam parit, keadaan cuaca Dan lama masa sesuatu kerja itu akan dijalankan perlu diambil kira. Ada empat kaedah menahan tebing perparitan iaitu:

a. Untuk tanah keras
b. Untuk tanah yang mampat serta kukuh
c. Untuk tanah gembur
d. Untuk tanah lembik.

PELAN BANGUNAN

MELUKIS LUKISAN

TUJUAN
Sebelum seseorang pelatih itu boleh memahami pelan bangunan, pelatih-pelatih haruslah mengetahui istilah-istilah pelan seperti sudut pertama, ketiga, unjuran garisfiniti, pelan dan lain-lain kertas penerangan ini menerangkan perkara-perkara yang tersebut di atasnya..

PENERANGAN :

(a) Elevation ( Pelan Tegak )

Disetiap lukisan pelan, kita pasti terdapat sesuatu bangunan itu diberikan rupabentuknya dari pandangan hadapan atau pelan tegak ( elevation ). Pelan tegak ini adalah untuk menunjukkan secara keseluruhan bagaimana rupanya bangunan itu dipandang dengan mata kasar. Pelan tegak ini hanya memberikan gambaran di luar bangunan itu, atau ianya hanya apa yang akan benar-benar kita lihat ditengok dari luar. Rupabentuk disebelah dalam atau dibelakangnya pastilah tidak dapat dilihat kiranya pelan tegak ini diberikan

Pelan tegak selalunya diberikan dalam bentuk:-

(i) Pandangan dari hadapan
(ii) Pandangan dari belakang
(iii) Pandangan dari tepi

(b) Pelan ( Plan ) – dilihat dari atas

Melalui pelan tegak, kita cuma diberi gambaran keseluruhan dari luar bangunan sahaja, untuk mengetahui pula rupabentuk didalamnya, kenalah dibuat pelan agar keadaan didalamnya dapat dilihat. Pelan lukisan bolehlah dikatakan seolah-olah bangunan itu dikerat ditengahnya dan dilihat dari atas. Tiap-tiap lukisan perlulah ada pelan untuk mengetahui keadaan didalam bangunan itu serta susunannya

Gunanya Lukisan Pelan

(i) Memberi kedudukan sebenarnya bilik dan pecahan bahagian ( partition )
(ii) Dapat memberi keterangan kemasan lantai ( Floor Finishes )
(iii) Memberi kedudukan kelengkapanpertukangan tanggam ( Joining Fittings ) seperti wardrobe, gerobok ( cabinet ) almari atau gerobok dapur dan lain-lain.
(iv) Menunjukkan tempat dan jenis kelengkapan kebersihan ( sanitary Fittings ) seperti besin cuci, besin keluli di dapur, tandas cangkung, tandas berkaki, tempat buang air kecil, besin mandi dan lain-lain.
(v) Menunjukkan susunan kelengkapan elektrik ( Elektrical layout ) seperti suis, plug, lampu siling, kipas siling dan lain-lain.
(vi) Dapat menunjukkan susunan dan arah perjalanan tali air najis ( Drains Layout ), Lurang ( manhole ) dan tangki najis ( septic tank ) beserta dengan jenis-jenis dan saiz paip yang patut digunakan.(c) Section ( keratan )

Lukisan keratan adalah merupakan lukisan yang menerangkan butir-butir pada tempat ianya dikeratkan dengan menggunakan simbol garisan keratan ( section line ).
Tanpa lukisan section ini, tak mungkin kita mengetahui butir-butir lanjut tentang keadaan bangunan itu. Katakan kita ingin mengetahui rupabentuk di sebelah dalam buah limau, yang perlu kita buat ialah keratkan dua, akan kelihatanlah isi didalamnya. Begitu juga lukisan section ini umpamanya.

Didalam lukisan pelan, banyak terdapat lukisan section ini untuk melihatkan butir-butir bangunan itu. Seperti yang telah dinyatakan dahulu, lukisan section ini dapat menunjukkan butir-butir yang terdapat di garisan keratan itu dipotong, dan
apa yang akan dapat dilihat dihadapannya. Biasanya, lukisan section ini adalah seperti lukisan tegak, cuma bezanya ia mempunyai butir-butir yang dipotong. Lukisan butir-butir ini pula dapat menampakkan lagi sesuatu butir-butir lukisan itu dengan jelas. Melalui pelan dan lukisan bahagian-bahagian bangunan yang tersembunyi atau kecil ukurannya, lukisan detail adalah diberikan. Lukisan detail ini selalunya mempunyai sekil yang terbesar untuk membesarkan butir-butir itu agar jelas dilihat. Contoh yang dapat dilihat untuk lukisan detail ini ialah seperti dalam rajah (ii) dimana butir-butir bingkai pintu sebelah atasnya diperbesarkan lagi supaya jelas kelihatan.


(d) Site Pelan ( Plan Tapakbina )

Tiap-tiap sesuatu projek atau cadangan untuk membina bangunan, pelan tapakbina mestilah ada untuk kedudukan keseluruhan bangunan itu dipandang dari atas. Melalui pelan tapakbina inilah dapat diketahui kedudukan bangunan itu dimana tempatnya, luas tapakbina, struktur tanah sekelilingnya dan kerja-kerja luar
( External Works )

Pelan tapakbina ini selalunya mempunyai ukuran sekil 1 inci bersamaan 1 rantai. Melalui sekil ini tidak banyak yang dapat dilihat kecuali bentuk pelan bangunan itu dan perkara-perkara lain seperti yang diterangkan dibawah ini :-

Perkara-perkara yang lazim terdapat dalam pelan tapakbina :

(i) Kedudukan tapakbina ( site location ) – nama jalan tapak-bina itu terletak, bangunan-bangunan sekelilingnya yang sedia ada ( existing ) jika terdapat.

(ii) Pelan bangunan yang dicadangkan.

(iii) Contour line atau spot height – penerangan ini adalah untuk kegunaan meratakan tanah ( oversite levelling )

(iv) Susunan dan perjalan paip tali air najis ( drain layout ) “manhole” (lurang) hingga ke tangki najis ( septic tank )

(v) Susunan pagar dan pintu pagar disekeliling tapakbina (fencing layout & gates )

(vi) Tempat meletak kereta ataupun “Hardstanding”

(vii) Kerja-kerja merumput tanah (turfing) – luas kawasan yang perlu ditanam rumput ditunjukkan, juga ditanah rata atau dilereng bukit. Sering juga dinyatakan dalam pelan tapakbina ini, rumput-rumput itu perlu ditanam berjark atau rapat-rapat ( spot & close turfing )

7.04 DIMENSIONING OF DRAWING ( CARA-CARANYA)

Setiap lukisan pelan, ukuran-ukuran yang diberi selalunya sama ada dicatitkan didalamnya ataupun diberi ukuran sekilnya. Keseluruhannya, pelan itu diberikan ukuran sekilnya dan ukuran yang dicatitkan itu juga adalah mengikut sekil yang diberikan.

Untuk ukuran yang dicatitkan, adalah dinasihatkan ukuran itu diambil seperti yang tercatit didalam lukisan itu daripada mengukurnya dengan menggunakan sekil yang diberi. Ini adalah kerana ukuran yang tercatit itu lebih tepat ukurannya dan lebih senang pula diambil tanpa mengukur dengan sekil. Sebab lainnya pula adalah kerana kertas lukisan dimana lukisan pelan itu dilukis, mungkin mengalami penukaran


Site Plan

Ukuran yang dicatitkan itu adalah diberikan dengan tanda garisan sepanjang ukurannya dan diselang dikedua hujung garisan itu.

Disamping ukuran yang tercatit, ukuran-ukuran yang lainnya jika tidak dicatit adalah dimaksudkan supaya diukur dengan “scale rule“ mengikut ukuran sekil yang diberi.

7.05 MENGENAL PENENTUAN ( SPECIFICATION ) DAN KAITANNYA DENGAN LUKISAN

Penentuan adalah merupakan penerangan tentang butir-butir sesuatu kerja yang tidak dapat ditunjukkan di atas lukisan. Penentuan menentukan:-

(i) Cara-cara sebenar dan sempurna menjalankan sesuatu kerja itu;

(ii) Standart bahan-bahan dan jenis yang patut digunakan

(iii) Hasil kerja ( workmanship ) yang dikehendaki.


Segala kerja yang dikehendaki dibuat adalah dikehendaki mengikut penentuan yang diberikan. Selalunya penentuan kerja yang terkandung didalam satu-satu kontrak itu meliputi semua ketukangan ( trademanship ) seperti kerja menggali tanah, parit dan lain- lain, tukang konkrit, tukang batu-bata, tukang tali air najis ( drainlayer ), tukang batu (manson ) tukang bumbung ( roofer ) tukang kayu dan tukang tanggam (carpenter & joiner) tukang peralatan besi (ironmonger) keluli dan kerja besi (steel and ironwoker) pengubin, tukang lepa dan pemasangan genting (pavior, plasterer and tiler fixer, pertukangan paip (plumber) penukangan kaca (glasier) dan tukang cat (painter).

Penentuan yang diberikan dalam kontrak itu akan menerangkan segala butir lanjut mengenai sesuatu pekerja dalam ketukangan yang berkenaan, dan ini adalah menyeluruh penggunaannya. Misal kata dalam kerja tukang konkrit, selalunya akan terdapat jenis-jenis bahan yang patut digunakan seperti simen, pasir, batu-batu kasar dan lain-lain. Dan nyatakan gred atau standard bahan-bahan tadi yang mana mestilah dari jenis yang baik sekali, mutu buatannya mengikut dasar ‘British standard and codes of practice’ ataupun yang diluluskan oleh Pegawai Penguasa. Selain dari itu akan diterangkan pula cara sebenar konkrit itu patut dibancuh misalnya, lama masa membancuh dan bagaiamana cara yang sempurna teratur dan memuaskan

Didalam luksian pelan, keterangan dan butir-butir kerja yang diberikan mestilah berpandukan kepada penentuan untuk kerja-kerja yang berkaitan. Dilukiskan pelan itu hanya diberikan penerangan ringkas sahaja tentang kerja-kerja dan bahan-bahan yang dikehendaki. Umpamanya, di lukisan pelan ditunjukkan dinding atau pecahan bahagian yang dibuat dari kayu jenis gred ‘B’ sahaja, tapi cara-cara seterusnya tidak didapati. Di sini kita mestilah berpandu pada penentuannya, yang mana didalam penentuan untuk tukang kayu dan tukang tanggam akan dinyatakan senarai nama-nama kayu untuk kelas B yang boleh digunakan, mutu kayu yang baik yang tidak ada kesilapan-kesilapan ( efect ) yang dinyatakan seperti basah, retak, bergetah dan lain-lain. Juga selalunya dinyatakan bagaimana kayu-kayu itu diawet ( Pressure treated ) atau pun dibubuh ubat ( creosoted ) dan kelegaan-kelegaan ukuran kayu yang diberikan bagi setiap ukuran kayu itu.

Begitu juga kiranya dinding itu di buat dari bata misalnya, penentuannya mestilah dirujukan kepada tukang batu-bata. Didalam lukisan pelan itu mungkin dinyatakan sahaja dinding tadi ialah dinding batu-bata 4 “ tebalnya. Dari lukisan itu kita dapatlah mengetahui tebal dinding itu, melalui penentuannya pula akan dinyatakan cara keseluruhan dinding bata itu patut dibuat. Didalam penentuan tukang batu-bata itu selalunya diterangkan jenis batu-bata yang digunakan, standard saiznya, bagaimana batu-bata itu diikat dengan simen motar dan campuran simen motar itu seperti 1 bahagian simen dan 4 bahagian pasir . Diterangkan juga hasil kerja ( workmaship ) yang patut dibuat untuk mendirikan dinding batu-bata tadi, seperti merendam dahulu batu-bata yang hendak diikat itu setengah jam lamanya. Jenis-jenis ikatan batu-batu seperti English bond, strecther bond dan lain-lain, dan mencakar ( rake-out ) motar diantara sendi ( joint ) untuk cengkaman plaster ( lepa ).

Disinilah kaitanya penentuan tadi dengan lukisan pelan, keseluruhannya lukisan pelan itu menerangkan apa kerja dan bahan yang hendak di buat dan penentuannya pula menerangkan cara-cara, kegunaan bahan-bahan dan hasil kerja yang patut di praktikkan

Didalam luksian pelan, keterangan dan butir-butir kerja yang diberikan mestilah berpandukan kepada penentuan untuk kerja-kerja yang berkaitan. Dilukiskan pelan itu hanya diberikan penerangan ringkas sahaja tentang kerja-kerja dan bahan-bahan yang dikehendaki. Umpamanya, di lukisan pelan ditunjukkan dinding atau pecahan bahagian yang dibuat dari kayu jenis gred ‘B’ sahaja, tapi cara-cara seterusnya tidak didapati. Di sini kita mestilah berpandu pada penentuannya, yang mana didalam penentuan untuk tukang kayu dan tukang tanggam akan dinyatakan senarai nama-nama kayu untuk kelas B yang boleh digunakan, mutu kayu yang baik yang tidak ada kesilapan-kesilapan ( efect ) yang dinyatakan seperti basah, retak, bergetah dan lain-lain. Juga selalunya dinyatakan bagaimana kayu-kayu itu diawet ( Pressure treated ) atau pun dibubuh ubat ( creosoted ) dan kelegaan-kelegaan ukuran kayu yang diberikan bagi setiap ukuran kayu itu.